8 FEB. 2017

Als mensen op een gezond gewicht blijven, kan dat één op de vijf diagnoses van diabetes type 2 voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cambridge.

Onderzoekers in Cambridge bekeken gegevens van 33.184 Zweden die verzameld waren tussen 1990 en 2013. Daaruit bleek dat de kans om diabetes type 2 te krijgen al toeneemt als je 3 kilo in gewicht aankomt in 10 jaar. Op hetzelfde gewicht blijven tussen je 30e en 60e levensjaar zou je risico op diabetes type 2 met ruim 52 procent verlagen. Daarmee kan het behoud van een gezond gewicht bij mensen 20% van de gevallen van diabetes type 2 voorkomen. 

Aandacht voor behoud

Om diabetes type 2 te voorkomen focussen artsen zich voornamelijk op patiënten met obesitas of een te hoge suikerspiegel vinden de onderzoekers. Er zou meer aandacht moeten komen voor het voorkomen van een geleidelijke toename van je gewicht. Dit zou een effectief hulpmiddel zijn in de strijd tegen diabetes type 2. 

Of zoals onderzoeker Adina Feldman zegt: 'Het is belangrijk om mensen te ondersteunen in het behouden van een gezond gewicht en een gezonde levensstijl in plaats van te wachten tot mensen symptomen laten zien van ziekte of een verhoogd risico.' Het Diabetes Fonds zet zich in voor een gezonde omgeving met minder suiker en minder zitten op het werk, om het behoud van een gezond gewicht te bevorderen.