21 OKT. 2015

Nederlandse kinderen worden niet meer langer, maar wel dikker. Dat schrijft onderzoekster Yvonne Schönbeck van TNO in haar proefschrift. Zij promoveert 13 november aan de Universiteit Utrecht.

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld, maar er lijkt een eind te zijn gekomen aan de trend van de toenemende lengte. Tegenwoordig groeien kinderen alleen nog maar in de breedte.

Meer overgewicht

Inspanningen om overgewicht te lijf te gaan, hebben niet kunnen voorkomen dat het aantal Nederlandse kinderen met overgewicht (14%) en obesitas (2%) is gegroeid. Het percentage jongens met obesitas is tussen 1997 en 2009 zelfs verdubbeld.

Ondanks de toename in gewicht, zijn Nederlanders in 12 jaar even lang gebleven; mannen gemiddeld 184 cm en vrouwen 171 cm.

Schönbeck maakte gebruik van de gegevens van de Vijfde Landelijke Groeistudie, uitgevoerd door kennisinstituut TNO. De studie is gedaan onder ruim twintigduizend kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 21 jaar.

Risicogroepen

Kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst werden tussen 1997 en 2009 wél langer, maar zijn nog altijd 6 tot 7 cm kleiner dan kinderen van Nederlandse afkomst.

Onder deze kinderen komt overgewicht twee tot vijf keer zoveel voor. De grote verschillen benadrukken de behoefte aan een aanpak op maat, toegespitst op hoog-risicogroepen.

Kinderen die op jonge leeftijd al met overgewicht kampen, lopen op latere leeftijd vaak tegen hetzelfde probleem aan. Zij hebben hierdoor een grotere kans op diabetes type 2. 

Goed nieuws

Toch is er ook een klein lichtpuntje. Ander onderzoek laat namelijk zien dat overgewicht bij kinderen in de stad juist afneemt. In 2011 zijn er in Den Haag minder kinderen van 3 tot en met 16 jaar met overgewicht dan in 1999. Een soortgelijke afnemende trend is te zien bij Rotterdamse basisschoolkinderen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.