9 AUG. 2017

Mensen die minder goed smaken kunnen proeven, compenseren dit door producten met intensievere smaken te eten om dezelfde zoete beleving te ervaren.

Amerikaanse onderzoekers van de Cornell University hebben ontdekt dat een verminderde smaakgevoeligheid in verband staat met overgewicht en obesitas. Mensen met een verminderde smaak kiezen vaker voor zoete, calorierijke producten.

Verdoofde tong

Het onderzoek werd gedaan bij 51 gezonde proefpersonen. Een deel kreeg een drankje om de zoete smaakpapillen op de tong te verdoven. Na deze verdoving kregen de proefpersonen een drankje waarbij zij zelf de ideale zoetheid mochten bepalen. Zoals verwacht hadden de mensen met verdoofde smaakpapillen meer suiker nodig om dezelfde zoetheid te bereiken.

Obesitas

Mensen met overgewicht of obesitas hebben vaker een verminderde smaak.Zij hebben meer suiker nodig om dezelfde zoet-ervaring te hebben dan mensen zonder verminderde smaak. Wellicht is dit een van de redenen waardoor het voor mensen met overgewicht of obesitas lastiger is om minder suiker te eten of te drinken.