Insuline opwekken met het Pavlov-effect

Kunnen we ons lichaam leren om insuline af te geven? Misschien helpt dit om de bloedsuiker te verlagen. Dr. Evers van de Universiteit Leiden onderzocht dit bij mensen met diabetes type 2.
Onderzoeksinformatie
Ruik je iets lekkers? Je krijgt dan soms ineens zin in eten, terwijl dit daarvoor niet zo was. Dit is een onbewuste reactie, die je hebt aangeleerd. Dit noemen we een Pavlov-reactie. Kunnen we zo’n Pavlov-reactie inzetten bij mensen met diabetes type 2? Dr. Evers bekeek dit.
Bloedsuiker verlagen bij diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 is je lichaam minder gevoelig voor insuline. Je bloedsuiker blijft dan hoger. Als je net gegeten of gedronken hebt, krijg je veel suiker in je bloed. Bij diabetes type 2 is het dan extra moeilijk om de bloedsuiker lager te krijgen. Bij veel mensen met diabetes type 2 gaat het lichaam daarom veel meer insuline aanmaken.
Een hond, een bel en eten
De Pavlov-reactie is bekend van een hond die speeksel maakte na het horen van een bel. Hoorde de hond een belletje? Dan stond er eten klaar. Na een tijdje maakte de hond speeksel als hij alleen het belletje hoorde. Dit kwam doordat de hond een verband legde tussen het geluid en het eten. Dit had hij onbewust aangeleerd.
Ons lichaam dingen leren?
Net als honden kunnen mensen ook een Pavlov-reactie hebben. Misschien kunnen we ons lichaam ook dingen leren op deze manier. Bijvoorbeeld om het hormoon insuline af te geven bij diabetes type 2, zonder dat je eet of drinkt. Dit zou handig kunnen zijn voor mensen met diabetes type 2, om de bloedsuiker te verlagen.
Neusspray met een lekkere geur
Dr. Evers onderzocht of de bloedsuiker bij mensen met diabetes type 2 op een speciale manier omlaag kon gaan, namelijk met een speciale neusspray. Er waren twee soorten neussprays:
- een met een lekker luchtje én insuline
- de ander met alleen een lekker luchtje, dus zonder insuline
De onderzoeker keek naar mensen met en zonder diabetes type 2.
Verband tussen lekkere geur en insuline?
De onderzoeker hoopte dat de lekkere geur en de insuline in de neusspray ervoor zorgt dat het lichaam zelf insuline aanmaakt als de volgende keer alleen de lekker geur werd geroken. Dan zou de lekkere geur alleen al zorgen voor het verlagen van de bloedsuiker bij diabetes type 2. Helaas ging dit toch anders dan verwacht.
Bloedsuiker daalde niet
Dr. Evers zag dat de bloedsuiker niet daalde bij mensen met diabetes type 2 door de neusspray met insuline. Dat is jammer, maar de onderzoekers gaan nu kijken naar andere medicijnen die de bloedsuiker verlagen. Bijvoorbeeld naar een neusspray met metformine.
Meer onderzoeken naar diabetes type 2
Zorg op afstand met glucosesensor

De Health Box helpt met gezonder leven

Realistische gedachten helpen leefstijl

Doe een gift
- Maak meer onderzoek mogelijk
- Voor betere behandelingen
- Breng oplossingen dichterbij