Pil met darmbacteriën voor stabielere bloedsuiker?

Bij diabetes type 1 maakt je eigen afweer de bètacellen kapot. Dit heet een afweerreactie. Onderzoekers willen de afweerreactie minder actief maken, met je eigen poep. Werkt een speciale pil met darmbacteriën bij mensen die pas kort diabetes type 1 hebben? Onderzoekers van het Amsterdam UMC bekijken dit.
Onderzoeksinformatie
In je darmen leven heel veel bacteriën. Dit heet het microbioom. Je microbioom heeft invloed op hoe je afweer werkt. Daarom onderzoeken wetenschappers of ze het microbioom van mensen met diabetes type 1 kunnen veranderen. Ze doen dit met een poeptransplantatie (fecestransplantatie). Maar kan het ook met een pil met poep? Dr. Hanssen en zijn team testen dit.
Poeptransplantatie kan bètacellen helpen
Eerder zagen onderzoekers dat een poeptransplantatie helpt bij mensen die pas net diabetes type 1 hebben. In je alvleesklier zitten cellen die insuline maken, de bètacellen. Een poeptransplantatie kan ervoor zorgen dat deze cellen goed blijven. En dat je minder bètacellen verliest.
Dit komt waarschijnlijk omdat je afweer de bètacellen beter met rust laat, denken de onderzoekers. Je maakt dan weer wat eigen insuline aan. En dit helpt om je bloedsuiker in evenwicht te houden.
Kan het ook met een pil?
Een poeptransplantatie gaat met een sonde. Dit is een slangetje dat van je neus naar je dunne darm gaat. Op deze manier gaan er bacteriën uit je dikke darm naar je dunne darm. Maar zo’n behandeling met een sonde is meestal niet zo fijn. Kan het ook op een andere manier?
Speciale capsule met eigen poep
Het is de onderzoekers gelukt om een speciale pil met poep te maken. Een ander woord hiervoor is capsule. De onderzoekers maken de capsule op een speciale manier bij een hele lage temperatuur. Zo blijven de darmbacteriën in de pil goed bewaard. Ze gebruiken poep van jezelf.
Pil met darmbacteriën testen
Dr. Hanssen en zijn team gaan nu de capsule testen. De wetenschappers onderzoeken of de poep-pil net zo goed werkt als een poeptransplantatie met een sonde. Ze kijken naar de volgende dingen:
- Hoe goed werkt de pil met darmbacteriën? Helpt de pil je bloedsuiker stabiel te houden?
- Hoeveel capsules moet je slikken?
- Hoe lang moet je de capsules nemen?
Dit is belangrijk om te onderzoeken. Want eerst moeten de onderzoekers deze dingen weten voordat ze verder kunnen.
Daarna pil verder verbeteren
Werkt de capsule met darmbacteriën goed? Dan kunnen de onderzoekers de pil in de toekomst verder verbeteren. Ze kijken dan bijvoorbeeld voor wie de capsule het beste werkt.
Onderzoek bij mensen die kort diabetes type 1 hebben
De wetenschappers doen nu onderzoek bij mensen die pas kort diabetes type 1 hebben. Want bij deze groep is de kans groter dat ze bètacellen hebben die nog wat insuline maken.
Heb je al langer diabetes type 1? Ook dan kun je nog wat bètacellen hebben die insuline maken. Daarom willen de wetenschappers in de toekomst hier verder naar kijken.
Bètacellen bewaren voor stabielere bloedsuiker
De onderzoekers denken dat de pil met darmbacteriën de bètacellen kan helpen bewaren. Dat zou fantastisch zijn! Want daardoor maakt je lichaam weer zelf wat insuline. Dit kan zorgen voor een stabielere bloedsuiker, minder hypo’s en hypers én minder kans op nare complicaties.
Bekijk meer informatie over onderzoek naar poeptransplantaties bij diabetes type 1.
Breng genezing dichterbij
Wil jij ook een beter leven voor mensen met diabetes? Maak dan meer onderzoek mogelijk naar de genezing van diabetes type 1.

Meer onderzoek naar diabetes type 1
Bètacellen helpen met een speciale stof

Ontstressen van cellen die insuline maken

Allergische huidklachten bij een sensor of pomp voorkomen

Met nanomedicijnen de afweerreactie remmen

Doe een gift
- Maak meer onderzoek mogelijk
- Breng genezing dichterbij
- Voor een toekomst vrij van diabetes type 1