Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan je lichaam beter suiker opnemen en zal de bloedsuiker dalen.

Bij gezonde mensen zorgt insuline ervoor dat suiker (glucose) uit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Bij mensen met diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op de insuline en blijft het suiker in het bloed. Hierdoor krijgen zij een te hoge bloedsuiker. Dit kan schadelijk zijn voor de ogen, het hart en de nieren.

Wat doet metformine?

Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt en verlaagt daardoor de bloedglucose in het lichaam. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan het lichaam beter suiker opnemen en daalt de bloedsuiker. Wanneer er wordt gestart met de inname van metformine, verdwijnen de diabetesverschijnselen zoals dorst, vaak moeten plassen en een droge mond meestal binnen een paar dagen.

Het voordeel van metformine is dat het de hele dag werkt, dus niet alleen wanneer je net gegeten hebt.

Bijwerkingen van metformine

Bij gebruik kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Als je erg misselijk wordt van metformine, kan het helpen om het medicijn in te nemen bij de maaltijd.

Relatie met vitamine B12-tekort

Er lijkt een relatie te bestaan tussen langdurig gebruik van metformine en vitamine B12-tekort. Omdat de symptomen van dit tekort erg lijken op de bijwerkingen van het medicijn metformine (gebrek aan eetlust, bleek zien, slap en moe gevoel, diarree, gewichtsverlies) worden deze verschijnselen vaak ten onrechte toegeschreven aan de effecten van de metformine.

Juist doordat de symptomen van een B12- tekort niet opvallen binnen het beeld van diabetes en de bijwerkingen van de metformine, is het van belang om te controleren op vitamine B12- tekort. Dit kan via de huisarts of praktijkondersteuner waar je onder behandeling bent.

Dosering

De juiste hoeveelheid medicijnen is voor iedereen weer anders. Overleg daarom altijd eerst met je huisarts voordat je de tabletten inneemt. Over het algemeen geldt dat wanneer metformine het enige glucoseverlagend medicijn is dat wordt gebruikt, de dosering wordt gehouden op 2 tot 3 maal daags, met een maximale dosering van 3 gram per dag. Lees meer over het gebruik van dit geneesmiddel op apotheek.nl.

Metformine en gewicht

Metformine verhoogt niet de aanmaak van insuline. Daarom is geen risico op hypo’s (te lage bloedsuiker). Ook neemt je gewicht niet toe door metformine. Integendeel, veel mensen vallen bij gebruik van metformine een beetje af. Metformine onderdrukt de eetlust en is daarom vaak de eerste keus bij mensen met overgewicht.

Merknamen

Merknamen van Metformine zijn onder andere: Metformine, Glucophage, Metformax.

Combinatiepillen met metformine zijn onder andere Glucovance, Janumet, Eurecas, Jentadueto, Komboglyze, Xigduo, Vokanamet.

Lees meer over medicijnen bij diabetes.

Wat je nog meer moet weten

Ontvang de gratis brochure 'Wat iedereen moet weten over diabetes' met:

  • Wat diabetes is
  • Waar je op moet letten
  • Goed om aan anderen te laten lezen

Ontvang de gratis brochure 'Wat iedereen moet weten over diabetes' met:

  • Wat diabetes is
  • Waar je op moet letten
  • Goed om aan anderen te laten lezen