De cijfers over diabetes: steeds meer volwassen en kinderen hebben diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. 1,1 miljoen mensen hebben diabetes type 2 en ruim 100.000 mensen type 1. Ook zijn er mensen die andere vormen van diabetes hebben. Welke vorm van diabetes je ook hebt, je loopt meer kans op andere aandoeningen.

Naast het aantal Nederlanders met de officiële diagnose diabetes, heeft ook een aantal mensen diabetes zonder het te weten.

Hoeveel mensen hebben diabetes?

 • In totaal hebben1,2 miljoen Nederlanders diabetes, dus 1 op de 14. Iets meer mannen dan vrouwen. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. 9 op de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
 • Er zijn naar schatting tussen de 1,3 en 1,5 miljoen mensen die prediabetes hebben, een voorfase van diabetes type 2. Zij lopen een groot risico om diabetes type 2 te krijgen. Het gaat hierbij specifiek om mensen in Nederland tussen 40 en 75 jaar.
 • Mensen met prediabetes hebben 9 keer meer kans op diabetes type 2 dan mensen zonder prediabetes.
 • Er zijn ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten. Het is niet bekend hoe groot deze groep is.
 • 52.000 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben. Dat zijn 1.000 mensen per week, 150 per dag.
 • Van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.
 • In 2040 zijn er naar schatting bijna 1,5 miljoen mensen met diabetes.

Infographic cijfers diabetes type 1 en type 2

Hoeveel kinderen hebben diabetes?

Diabetes is - naast astma - de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Bijna alle kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Naar schatting zijn er 10.000 kinderen van 0 t/m 19 jaar met diabetes type 1. In dezelfde leeftijdsgroep zijn er naar schatting enkele honderden kinderen met diabetes type 2. In de leeftijdsgroep van 20 t/m 24 jaar zijn er naar schatting 5.900 jongeren met diabetes type 1, en 1.400 jongeren met diabetes type 2. Bij kinderen en jongeren met diabetes type 2 spelen erfelijkheid en obesitas een rol.

Mensen met een migratie-achtergrond of sociaaleconomische status

Bij mensen met een migratie-achtergrond komt diabetes naar verhouding vaker voor dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond. Dit geldt ook voor mensen met een lage sociaaleconomische status. Hieronder vallen mensen met weinig inkomen en een lagere opleiding.

 • In Nederland hebben mensen met een Turkse (9,7%), Surinaams/Antilliaanse (11,3%), of Marokkaanse migratieachtergrond (11,7%) vaker diabetes dan mensen zonder migratieachtergrond (7,7%).
 • Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES), gemeten aan de hand van het besteedbaar inkomen, hebben vaker diabetes (11,2%) dan mensen met een hoge SES (4,3%).
 • Prediabetes komt meer voor bij mensen met een lager opleidingsniveau (27%) dan bij mensen met een hoger opleidingsniveau (15%).

Andere aandoeningen

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op andere aandoeningen:

Andere aandoeningen diabetes type 1

 • Hart- en vaatziekten: 34% van de mensen
 • Oogaandoeningen: 33% van de mensen, 18% van de mensen met diabetes type 1 heeft retinopathie.
 • Stofwisselingsaandoeningen: 26,3% van de mensen
 • Spijsverteringsaandoeningen: 19% van de mensen
 • Aandoeningen aan nieren en urinewegen: 17% van de mensen

Andere aandoeningen diabetes type 2

 • Hart- en vaatziekten: 49% van de mensen
 • Stofwisselingsstoornissen: 45% van de mensen
 • Luchtwegen: 33% van de mensen
 • Oogaandoeningen: 25% van de mensen
 • Spijsverteringsaandoeningen: 21% van de mensen

Infographic: Meer kans op o.a. deze aandoeningen, gemiddelde leeftijd bij prognose type 1 35 jaar, type 2 61 jaar, zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

 • Het percentage zwangere vrouwen die zwangerschapsdiabetes krijgen is van 2015 tot 2019 gestegen van 5,1% naar 7,3% (van 1 op de 20  naar 1 op de 14 zwangere vrouwen). In absolute cijfers is dat een stijging van 8.600 naar 12.200 vrouwen met zwangerschapsdiabetes.
 • Zwangerschapsdiabetes komt vaker voor op oudere leeftijd: In 2019 had 6,5% van de zwangere vrouwen tussen 30 en 34 jaar zwangerschapsdiabetes en 19,9% van de zwangere vrouwen tussen 40 en 44 jaar.
 • De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2.

Mensen met diabetes overlijden jonger

Jaarlijks overlijden er in Nederland gemiddeld 39.000 mensen ouder dan 45 jaar met diabetes. Dat is ruim een kwart van het totaal aantal overledenen. Of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, de kans op overlijden is groter. Voor 45-plussers is de kans op overlijden voor mensen met diabetes type 2  twee keer zo groot, en voor mensen met type 1 maar liefst vijf keer zo groot. De levensverwachting van mensen ouder dan 45 jaar met type 1 is gemiddeld dertien jaar lager en voor type 2 gemiddeld vier jaar lager dan voor mensen zonder diabetes. > Bekijk de meestgestelde vragen en antwoorden over deze cijfers.

Download de infographic Diabetes in cijfers

Bekijk voor meer informatie de wetenschappelijke factsheets over aantallen mensen met diabetes, diabetes bij mensen met een migratie- achtergrond of lage sociaaleconomische positiebijkomende aandoeningen, zwangerschapsdiabetes, levensverwachting bij diabetes en aantallen mensen met prediabetes.

De cijfers op deze pagina zijn afkomstig van onderzoek uit 2019 van Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) en RIVM in opdracht van het Diabetes Fonds, van 2diabeat, uit onderzoek van het Erasmus MC en van Maastricht university. Meer informatie over diabetes en cijfers vind je op Volksgezondheidenzorg.info.

Doe de Diabetes Risicotest

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Doe de Diabetes Risicotest

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Foto: blvdone / Shutterstock.com