Wat is HbA1c?

Als je diabetes hebt, wordt af en toe in het ziekenhuis het HbA1c-gehalte in je bloed bepaald. Deze waarde is je gemiddelde bloedsuikerwaarde van de afgelopen 2 a 3 maanden. De afkorting HbA1c staat voor Hemoglobine A1c. HbA1c is een eiwit dat de rode bloedcellen zijn kleur geeft en waaraan suiker is gebonden.
Een goed HbA1c-gehalte bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol (7%). Dat wil zeggen dat de bloedsuikers gemiddeld tussen de 6 en 9 mmol/l waren.
Verschil tussen HbA1c en bloedsuiker
Er zijn verschillende manieren om de HbA1c-waarde weer te geven. Met je HbA1c kijk je hoeveel suiker er aan een eiwit is gebonden van de rode bloedcellen. Dit meet het laboratorium in mmol/mol. Het is dus iets anders dan je bloedsuiker meten met een vingerprik in mmol/mol. Een HbA1c-waarde van 53 mmol/mol (7%) is dus iets anders dan een bloedsuikerwaarde van 7 mmol/l die je zelf meet.
HbA1c omrekenen van procenten naar mmol/mol
Tegenwoordig geeft men de HbA1c-waarde op een andere manier aan dan vroeger. Het HbA1c-gehalte werd tot april 2010 uitgedrukt in procenten, maar sindsdien in mmol/mol.
Bekijk het verschil tussen oude en nieuwe waarden in een omrekentabel. Ook vind je hier hoe je mg/dl kunt omrekenen naar mmol.
Op diabetes.nl lees je meer over HbA1c.
Verklein de kans op complicaties
Lees korte en duidelijke uitleg in de gratis brochure met:
- Welke complicaties zijn er?
- Wat doe je eraan?
- Tips voor een kleiner risico
