Athero­sclerose

Als je atherosclerose hebt, zijn je bloedvaten vernauwd. Dat komt door vetdeeltjes die zich aan de wand van de bloedvaten hebben afgezet. Diabetes kan atherosclerose veroorzaken, versnellen en versterken.

Wat is atherosclerose?

Atherosclerose is een vorm van aderverkalking, al komt het niet door kalk maar door vet. Als er veel vetdeeltjes in het bloed zitten, zoals cholesterol, kunnen die blijven plakken aan de binnenkant van de grote bloedvaten. De vaten slibben dan steeds verder dicht en raken vernauwd. Er kan dan minder bloed door de bloedvaten stromen en delen van het lichaam en organen krijgen te weinig zuurstof.

Gevaren van atherosclerose

Als door atherosclerose je bloedvaten vernauwd zijn, kun je een hartaanval of beroerte krijgen. Er komt dan te weinig bloed en dus zuurstof bij het hart of de hersenen. Dat kan ook gebeuren met je benen: vooral tijdens inspanning bij het lopen kunnen ze dan pijn doen. Dat heet ook wel ‘etalagebenen’, omdat de pijn zakt bij het stilstaan (bijvoorbeeld voor een etalage).

In het begin merk je niet dat je aderverkalking hebt. Pas als de bloedvaten zo vernauwd zijn dat er minder bloed door kan, krijg je klachten. Bijvoorbeeld pijn op de borst (‘angina pectoris) en pijn in de benen bij het lopen.

Gevolgen en behandeling atherosclerose

Diabetes kan atherosclerose veroorzaken, versnellen en versterken. Je verkleint de kans op atherosclerose als je niet rookt, weinig dierlijk vet eet, dagelijks genoeg beweegt en niet te zwaar bent.

Heb je last van atherosclerose, dan krijg je meestal medicijnen tegen hoog cholesterol in het bloed. Of bloedverdunnende middelen, zodat het bloed beter door de vernauwde vaten kan stromen. Als het echt te erg wordt, zijn er operaties die de bloedvaten weer ‘ontstoppen’ (dotteren) of een omleiding maken om de vernauwde plek heen (bypass).

Verklein de kans op complicaties

Lees meer in de gratis brochure 'Complicaties van diabetes' met alle complicaties op een rij, hoe je ze herkent en tips om het risico te verkleinen.