Koolhy­draat­beperkt of koolhy­draat­arm dieet

Bij diabetes en overgewicht kan het helpen om een dieet te volgen met minder koolhydraten (low carb). Hoe werkt dat, en hoeveel koolhydraten mag je dan eten?

Heb je diabetes en worstel je met overtollige kilo’s? Of blijft je bloedsuiker te hoog? Probeer eens minder koolhydraten te eten. Uit onderzoek blijkt dat een laag koolhydraten dieet positieve effecten kan hebben op de bloedglucosewaarden, in ieder geval op de korte termijn. Start een koolhydraatarm of -beperkt voedingspatroon altijd onder begeleiding van een diëtist en je arts. Dit omdat je medicatie moet worden aangepast.

Een maand lang Lekker Koolhydraatarm?

Ontvang een gratis receptenboek en inspirerende e-mails vol lekkere recepten en tips om te minderen met koolhydraten.

Aanmelden

Tips koolhydraatarm eten

Een kleine vermindering in je huidige koolhydrateninname kan al effect hebben. Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen dan helpt het al om zo min mogelijk geraffineerde producten zoals snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen. Deze producten bevatten weinig tot geen voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven.

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de koolhydraten die we eten belangrijker is dan de hoeveelheid. Daardoor kunnen er ook andere voedingspatronen een gezonde basis zijn bij (het voorkomen van) diabetes type 2. Als je kiest voor producten met koolhydraten, kies dan voor kwaliteit: dus met veel vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Daardoor stijgt je bloedsuiker langzamer en wordt hij ook minder hoog. Ga voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels. 

Meer lezen: Wat zijn koolhydraten

Koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm eten?

Bij een algemeen gezond voedingspatroon komt ongeveer 40 - 70% van de energie die je per dag nodig hebt uit koolhydraten. Bij een koolhydraatbeperkt voedingspatroon komt minder dan 40% van je energie uit koolhydraten.

Hoeveel koolhydraten per dag?

Hoeveel minder koolhydraten moet je dan eten? Dit verschilt per persoon. Het hangt af van hoe snel je gewicht wilt verliezen, en wat je goed kunt volhouden. Overleg met je diëtist welke mate van koolhydraatbeperking voor jou het beste is. We onderscheiden de volgende mate van beperking:

  • Matig: 130 - 230 gram koolhydraten per dag (26 - 45 en%)
  • Weinig: 50 - 130 gram koolhydraten per dag (10 - 26 en%)
  • Zéér weinig: 20 - 50 gram koolhydraten per dag (<10 en%), dit wordt ook wel het 'ketogeen dieet' genoemd.

Hoeveel koolhydraten zitten in een voedingsmiddel? Dat zie je op het etiket op de verpakking, of zoek het op in speciale lijsten of apps.

Sterke koolhydraatbeperking

Sommige mensen kiezen voor een sterke koolhydraatbeperking (minder dan 70 gram per dag) of een ketogeen dieet (20-50 gram per dag). Overleg met je dietist hoe je gezonde keuzes maakt zodat je wel voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Een strenge koolhydraatbeperking of ketogeen dieet is niet geschikt voor mensen die SGLT-2 remmers gebruiken vanwege het risico op normoglycemische ketoacidose (verzuring van je bloed). Mensen met diabetes type 1 lopen daarnaast het risico op het krijgen van een hypo. Goed overleg met diëtist en arts over insulinegebruik is daarom nodig.

Lees hier meer over een ketogeen dieet

Diëtist

Vraag altijd begeleiding van een diëtist als je een koolhydraatbeperkt dieet wilt volgen. Voor mensen met diabetes worden de kosten voor de diëtist vergoed door de zorgverzekering. Deze zorg valt binnen de ketenzorg, ga hiervoor langs bij de huisarts voor een verwijsbrief.

De diëtist bespreekt met jou onder andere:

   • Een haalbaar streefgewicht.
   • Hoe je het beste minder koolhydraten eet, dus wat bij je past.
   • Hoe je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
   • Ze helpt je ook om na het afvallen het aantal gezonde koolhydraten weer langzaam uit te breiden.
   • Het aanpassen van je medicatie, samen met je arts of diabetesverpleegkundige.

Lange termijn

Uit onderzoek blijkt dat een koolhydraatarm voedingspatroon in ieder geval op korte termijn (1 jaar) positieve gezondheidseffecten oplevert. Zoals een vermindering in het risico op hart- en vaatziekten en gewichtsverlies bij overgewicht. Op de lange termijn zijn de gezondheidseffecten van een koolhydraatbeperkte voeding nog onvoldoende bekend.

Koolhydraatarme recepten

Op zoek naar recepten voor een koolhydraatarm dieet? 
> Bekijk de koolhydraatarme recepten

Meld je aan voor Lekker Koolhydraatarm

Ontvang een gratis receptenboek en een maand lang inspirerende e-mails vol lekkere recepten en tips om te minderen met koolhydraten.

Ontvang een gratis receptenboek en een maand lang inspirerende e-mails vol lekkere recepten en tips om te minderen met koolhydraten.

Meld je aan voor Lekker Koolhydraatarm

Ontvang een gratis receptenboek en een maand lang inspirerende e-mails vol lekkere recepten en tips om te minderen met koolhydraten.

Ontvang een gratis receptenboek en een maand lang inspirerende e-mails vol lekkere recepten en tips om te minderen met koolhydraten.