29 NOV. 2017

Eén op de twintig kankergevallen wereldwijd hangt samen met de combinatie van diabetes en obesitas. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Britse onderzoekers keken naar de toename van het aantal mensen met diabetes en obesitas (ernstig overgewicht) van 1980 tot 2002, in 175 landen. Daarnaast keken ze naar het aantal gevallen van kanker in 2012 in die landen. Aangenomen wordt dat mensen zo’n tien jaar diabetes en obesitas hebben voordat ze daardoor kanker krijgen. Van alle gevallen van kanker in 2012 kon 5,6% worden toegeschreven aan diabetes en overgewicht samen. 

Soorten kanker

Uit eerder onderzoek is bekend dat diabetes en obesitas allebei in verband staan met het ontstaan van kanker aan de dikke darm, pancreas, lever, galblaas, borst en baarmoeder. Obesitas staat daarnaast nog in verband met kanker aan de nieren, eierstok, maag, slokdarm, schildklier en beenmerg. Uit dit nieuwe Britse onderzoek bleek dat de toename van diabetes tussen 1980 en 2002 verantwoordelijk is voor een kwart van het aantal mensen met kankervormen in 2012 die in verband staan met diabetes. De toename van obesitas is verantwoordelijk voor een derde van het aantal mensen met kankervormen die in verband staan met obesitas.

Waarschuwing

De onderzoekers waarschuwen dat als het aantal mensen met obesitas en diabetes wereldwijd blijft groeien, ook het aantal mensen met kankervormen die hiermee samenhangen zal groeien. Bij vrouwen betekent dit een toename van 30 procent en bij mannen 20 procent. Het voorkomen van diabetes en obesitas zal bijdragen aan het verminderen van het aantal mensen met kanker.

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.