7 APR. 2016

Vandaag op Wereldgezondheidsdag roept de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op tot drastische maatregelen tegen diabetes. Gisteren besteedde ook de NOS aandacht aan dit onderwerp.

Sinds 1980 is het aantal volwassenen met diabetes bijna verviervoudigd, tot 422 miljoen. Even voor het idee: dat is evenveel als zo’n 1,3 keer de hele bevolking van de Verenigde Staten bij elkaar. Jaarlijks overlijden minstens 1,5 miljoen mensen aan diabetes.

Plicht van regering

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor verdere toename van diabetes, vooral diabetes type 2, en spoort regeringen dringend aan om maatregelen te nemen. Ze moeten onder andere ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker gezonde keuzes maken.

Gezonde omgeving

De toename van diabetes type 2 heeft voor een groot deel te maken met levensstijl. Maar dat is een probleem van de hele maatschappij. Want zelf heb je nauwelijks invloed op je dagelijkse omgeving, die verleidt tot ongezond eten en die bewegen grotendeels overbodig maakt. Daarom wil ook het Diabetes Fonds dat gezonde keuzes gemakkelijker worden.

Nederland

In ons land hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes en dat aantal loopt op tot 1 op de 3 volwassenen, berekende het Erasmus MC. Negen van de tien mensen met diabetes hebben de vorm 'type 2'; de rest heeft type 1. Diabetes type 1 overkomt je zonder aanleiding. Maar ook voor mensen met diabetes type 2 speelt een flinke dosis pech, in de vorm van erfelijke aanleg en hogere leeftijd.