12 JUL. 2019

Vandaag werd er maar liefst 27.000 kilo aan metalen kroonkurken en deksels opgehaald bij vrijwilliger Jan Dragt in Wierden (Overijssel). De 13.500.000 items verpakt in 54 ‘big bags’ van 1m³ per stuk vertrokken vanuit zijn woonplaats richting een recycleplaats. Met deze ‘laatste loodjes’ gaat de opbrengst van de doppenactie door de magische grens van € 50.000 heen. Landelijk zijn er nu 75 miljoen doppen ingezameld en gerecycled.

Vijf jaar inzamelen

Arjan Pinkert is initiatiefnemer van de doppenactie. Hij startte de inzamelingsactie in 2014 voor zijn dochter Anouk (14) met diabetes type 1. Begon de doppenactie vijf jaar geleden nog als ludieke actie, inmiddels is actie uitgegroeid tot een landelijke operatie met 50 inleverpunten gerund door vijf vrijwilligers. Het geld dat het recyclen van de doppen oplevert, wordt gedoneerd aan het Diabetes Fonds.

Pinkert: ´Diabetes is niet alleen een dagtaak van de patiënt zelf, maar ook van de mensen er omheen. Ik wilde graag iets doen en hoorde dat er geld zit in doppen. Spontaan startte ik met mijn gezin een inzamelingsactie voor het Diabetes Fonds. Natuurlijk ben ik trots dat de actie tot een landelijk fenomeen is uitgegroeid!´

In alle provincies

Vrijwilliger Jan Dragt heeft zelf diabetes type 1 en is verantwoordelijk voor de opslag en het vervoer voor zijn regio. ´Mensen, gezinnen, sportverenigingen en bedrijven. Iedereen spaart kroonkurken van bier- en frisflesjes en metalen deksels van potjes voor ons. We zijn met 50 locaties in alle provincies vertegenwoordigd. Daar kunnen ze worden ingeleverd en slaan we ze op. Eens in de zoveel tijd regelen we een gesponsord transport naar een recycleplaats, zoals nu´, licht Dragt toe. Voor vandaag nodigde hij een aantal trouwe inzamelaars uit om aanwezig te zijn. Ook Hart van Nederland was aanwezig. > Bekijk het item van Hart van Nederland over de doppenactie.

Meer dan 27.000 kilo doppen in de container

 

‘Respect voor de vrijwilligers’

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: ´Respect voor wat dit handjevol vrijwilligers voor elkaar heeft gekregen. Het leven met diabetes is een leven vol zorg dat bestaat uit prikken, meten, spuiten, eten. En daar komen vaak complicaties bij en dat weten de vrijwilligers uit eigen ervaring. Het geld helpt ons onderzoeken hoe we de ziekte kunnen genezen en voorlichting te geven over hoe je diabetes kunt voorkomen. Wij hopen dat de doppenactie mensen inspireert ons daarbij te helpen door ook in actie te komen of te doneren!´

Help mee

Ook doppen sparen en zo geld ophalen voor onderzoek naar de genezing van diabetes? Bekijk de doppenactie op Diabeatit en neem contact op met de vrijwilligers om te zien waar jij je doppen kunt inleveren.