14 NOV. 2023

'Op Wereld Diabetes Dag vragen we aandacht en begrip voor alle 1,2 miljoen mensen met diabetes. En we staan stil bij het schokkende nieuws dat kinderartsen signaleren dat diabetes type 2 steeds vaker voorkomt bij kinderen en jongeren. Daarom luiden we samen met diverse artsen de noodklok,' zegt algemeen directeur Diena Halbertsma van het Diabetes Fonds.

Diabetes kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Hoe jonger mensen het krijgen, hoe eerder complicaties kunnen optreden. Naast de 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2 hebben naar schatting 1,1 miljoen mensen prediabetes, een voorfase om diabetes te krijgen. 'We zitten in een diabetescrisis. Bijna 1.000 mensen krijgen wekelijks de diagnose. Diabetes is een ernstige ziekte waar niet prima mee te leven valt. Je hebt een groter risico op ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten,' vertelt Halbertsma.

Steeds jonger

Diabetes type 2 werd eerst een ouderdomsziekte genoemd. Nu zien kinderartsen steeds vaker kinderen en jongeren met diabetes type 2 op hun spreekuur. De artsen maken zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling. Erica van den Akker van het Erasmus MC: ‘Door de jaren heen zie ik steeds meer kinderen en jongeren met obesitas op het spreekuur met diabetes type 2 of die in een voorfase zitten om de ziekte te krijgen. De jongste met een voorstadium was nog maar vijf jaar oud.'

Ernstige ziekte

Diabetes heeft een enorme invloed op het dagelijks leven. De ziekte is vaak het begin van allerlei andere gezondheidsproblemen. Zeker de helft van de mensen met diabetes krijgt te maken met complicaties. Edgar van Mil (Jeroen Bosch Ziekenhuis): ‘Diabetes type 2 bij jongeren is een ernstige ziekte. Zelfs nog ernstiger dan bij volwassenen, omdat de complicaties zoals schade aan nieren, ogen en zenuwen op jongere leeftijd optreden. Hoe jonger je de diagnose krijgt, hoe groter de kans op complicaties.'

Kinderarts van OLVG Amsterdam Felix Kreier vult aan: ‘Ik zie steeds vaker kinderen en jongeren op de poli met overgewicht die al diabetes type 2 hebben of dicht tegen die grens aan zitten. Dat de ziekte al op zo'n jonge leeftijd voorkomt, betekent dat er iets goed mis is in onze samenleving.'

Overal ongezonde verleidingen

Ruim de helft van de volwassenen en 1 op de 8 kinderen in Nederland is te zwaar. Overgewicht vergroot de kans op ziektes zoals diabetes type 2. Een belangrijke oorzaak van overgewicht is dat ongezond eten en drinken overal verkrijgbaar is.

‘We leven in een omgeving vol verleidingen om ongezond te eten. Dat maakt het heel moeilijk om kinderen en jongeren gezond en gelukkig te laten opgroeien. Het gevolg daarvan zie ik dagelijks in mijn spreekkamer: kinderen met overgewicht die nu al kampen met diabetes type 2', zegt kinderarts Anita Vreugdenhil van Maastricht UMC+.

'Gezonde voeding moet goedkoper dan ongezonde voeding'

Het Diabetes Fonds en andere gezondheidsfondsen roepen het nieuwe kabinet op om de gezonde keuze makkelijk en betaalbaar te maken. Dit kan door een pakket aan maatregelen zoals een slimme suikertaks op alcoholvrije dranken en het goedkoper maken van groente en fruit. 'De politiek moet nú lef en daadkracht tonen,' vindt Halbertsma.