5 OKT. 2015

Mogelijke vervangers van insulineproducerende cellen voor mensen met diabetes type 1 zitten ook in de alvleesklier. Wetenschappers vonden de cellen in een ander gedeelte van het orgaan. De cellen kunnen zich ontwikkelen tot cellen die insuline maken.

De cellen die mogelijk insulineproducerende cellen kunnen vervangen maken normaal gesproken geen insuline. Ze maken enzymen die in de darmen helpen bij de vertering van voedsel. Maar de onderzoekers vonden bewijs dat deze cellen ook andere taken op zich kunnen nemen.

Cellen in eilandjes 

De gevonden cellen maken een speciaal eiwit aan, neurogenine 3. Dat eiwit was alleen bekend tijdens de ontwikkeling van de alvleesklier bij ongeboren baby’s. Cellen met neurogenine 3 kunnen bij embryo’s nog uitgroeien tot alle verschillende soorten cellen in de eilandjes van de alvleesklier. Het zijn dus ook de voorlopers van de insulineproducerende cellen.

Cellen ‘herprogrammeren’

Nu blijkt dat volwassenen ook cellen met neurogenine 3 hebben. In het laboratorium blijkt het mogelijk om deze cellen te ‘herprogrammeren’. Daardoor stoppen de cellen met de aanmaak van enzymen en ontwikkelen zij zich tot insulineproducerende cellen.

Behandeling met eigen cellen

De nieuwe insulineproducerende cellen kunnen in de toekomst misschien de kapotte cellen vervangen bij iemand met diabetes type 1. Een groot voordeel is dat hiervoor geen donoren nodig zijn, zoals bij eilandjestransplantatie. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de ‘nieuwe’ cellen ook insuline blijven maken als zij terug in het lichaam zitten. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.