8 SEP. 2022

Je leefstijl aanpassen als je diabetes type 2 hebt, is best lastig. Daarom maakten Ziekenhuisgroep Twente en de Universiteit Twente een app die helpt om gezonde keuzes te maken: de Diameter. De app gaat nu een volgende grote testfase in.

De Diameter app helpt mensen met diabetes type 2 om gezonde keuzes te maken. Met data over glucose, activiteiten en voeding maakt de app een glucosevoorspelling voor het komende uur. Daarmee is te zien wat beweging en voeding met de bloedsuiker doet.

De app geeft ook twee persoonlijke coachingberichten per dag. Die helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en de kans op complicaties te verkleinen.

App getest als online hulpverlening

De app is getest met proefpersonen als online hulpverlening, in combinatie met afspraken op locatie. Zo kon de behandelaar verbeterpunten en advies geven. Negen mensen onder behandeling bij Ziekenhuisgroep Twente gebruikten de Diameter 10 weken lang.

De onderzoekers kregen inzicht in de gebruiksvriendelijkheid en effecten van de app op eet- en beweeggedrag en glucosewaarden. Proefpersonen wilden bijvoorbeeld dat de coachingberichten meer bij hen zouden passen dan de testversie deed. En dat de app beter aangeeft wat de functies zijn.

Volgende testfase gestart

Na het testen van de app met negen personen, is er nu een groter project gestart met 80 mensen. Daarin worden de app en het zorgprotocol nog verder verbeterd. De Diameter moet daarna door een bedrijf worden overgenomen om op de markt te komen. Vanaf dan kan de Diameter ingezet worden in andere ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.

Huisartsen, patiënten en een zorgverzekeraar waarderen de Diameter positief, blijkt uit interviews. Vooral om zijn gebruiksvriendelijkheid en hoe de app de huisartsenzorg kan verbeteren. Dat niet alle mensen met diabetes digitaal vaardig zijn, blijft wel een aandachtspunt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.