13 MRT. 2015

In de afgelopen weken presenteerde Apple verschillende apps en toepassingen om ziektes beter te monitoren. Ook diabetes, maar dat is allemaal nog wel wat verder in de toekomst dan we zouden hopen. Een kort overzicht.

Aflezen van suikerwaarde

Apple werkt samen met DexCom (fabrikant van bloedsuikermeters) aan een app waarmee de gegevens van een bestaande continue glucosemeter automatisch worden weergegeven op de Apple Watch. Hiermee is het voor een patiënt makkelijker om zijn suikerwaarde in de gaten te houden.

Diabetes opsporen

Tim Cook, directeur van Apple, reageerde positief op een vraag of diabetes opgespoord kan worden met de Apple Watch. Maar hij zei wel dat dit ‘tijdens ons leven’ gaat gebeuren, en dat het nog ‘een lange reis’ is voordat een dergelijk product beschikbaar is voor consumenten.

ResearchKit

Research Kit maakt verschillende apps die helpen bij het onderzoek naar onder andere diabetes. Met de app GlucoSucces verzamelen artsen en wetenschappers op een eenvoudige manier gegevens van mensen met diabetes. Wat zijn factoren die de bloedsuikerwaarden beïnvloeden? Ook geeft de app informatie over het aantal koolhydraten in voedingsproducten.

Apple Watch

De Apple Watch ligt vanaf 24 april in diverse landen in de winkels, maar het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt in Nederland. We juichen de ontwikkelingen van Apple op medisch gebied toe, maar enkele toepassingen zijn nog wel echt toekomstmuziek…