21 APR. 2015

De Telegraaf berichtte op 20 april over het diabetesmedicijn Onglyza (saxagliptine). Onglyza is een van de DPP4-remmers. In Nederland gebruiken ongeveer 45.000 mensen met diabetes type 2 een DPP4-remmer.

Aanleiding voor het bericht in de Telegraaf was het advies van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om een waarschuwing op te nemen in de bijsluiter van saxagliptine vanwege een mogelijk verhoogd risico op hartfalen. DVN bericht hierover het volgende. In Nederland schrijven diabeteszorgverleners DPP4-remmers terughoudend voor. Zij maken de afweging of gebruik noodzakelijk is en nemen daarbij ook mogelijke nadelige bijwerkingen in acht. Uiteraard bespreekt de arts dit met de patiënt en informeert deze over de voor- en nadelen, zodat een zorgvuldig gewogen besluit kan worden genomen.

Onderzoek naar saxagliptine

Het College ter Beoordeling van Geneesmidddelen (CBG) beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen. 

Verder onderzoek

In juni worden de resultaten verwacht van een studie die dieper ingaat op het effect van DPP4-remmers op hartfalen.

Vragen over saxagliptine

Heeft u hart- en vaatziekten, gebruikt u saxagliptine en heeft u vragen naar aanleiding van deze berichten? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw diabeteszorgverlener.

Bron: www.dvn.nl 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.