20 APR. 2016

Het medicijn Glivec wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten kanker. Maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat het ook kan werken voor de behandeling van diabetes type 2.

Bij diabetes type 2 raakt het lichaam langzaam ongevoelig voor insuline. De cellen kunnen dan geen glucose meer opnemen en krijgen te weinig energie. Door middel van medicijnen raakt het lichaam weer gevoeliger voor insuline. Een Amerikaans-Koreaans onderzoeksteam ziet ook mogelijkheden in een medicijn dat voor kanker wordt gebruikt, Glivec.

Nieuw aanknopingspunt

Een bepaald eiwit in het lichaam, PPARgamma, is belangrijk voor de verwerking van glucose, de opslag van vet en voor afweer- en ontstekingsreacties. De onderzoekers zagen PPARgamma sterk samenhangt met de ontwikkeling van diabetes type 2. Ze ontdekten dat Glivec invloed heeft op PPARgamma.

Meer vetverbranding

Vervolgens zagen de onderzoekers dat Glivec zorgde voor een verbetering van de insulinegevoeligheid, vetverbranding en energieverbruik. Mogelijk is Glivec een nieuwe behandeling voor diabetes type 2, al zal dat goed verder moeten worden uitgezocht. Ook in verband met mogelijke bijwerkingen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.