23 NOV. 2016

Insulineproducerende cellen scheiden eiwitten uit die het afweersysteem activeren om de cellen aan te vallen. De bètacellen dragen dus zelf bij aan hun vernietiging. De resultaten zijn gepubliceerd in Diabetes.

Beetje bij beetje komen we beter te weten waarom bij diabetes type 1 het afweersysteem de insulineproducerende cellen aanvalt. Onderzoekers willen deze lastige zoektocht oplossen, omdat we dan ook dichterbij een oplossing komen. Maar eigenlijk weten we nog steeds niet helemaal goed wat de afweercellen aanzet tot aanvallen.

Lokmiddel

Zwitserse onderzoekers hebben ontdekt dat bètacellen bepaalde eiwitten uitscheiden die het afweersysteem aanzetten tot aanvallen. Maar de onderzoekers zagen dat het niet alleen de schuld van de eiwitten is, maar ook de verpakking waar ze in zitten.

De verpakking bestaat uit exosomen, ook een soort eiwitten. Eerdere studies hebben aangetoond dat exosomen in staat zijn het afweersysteem te activeren. Daarom zijn de onderzoekers hier verder op ingedoken. Ze ontdekten dat wanneer bètacellen blootstaan aan stress, ze een grote hoeveelheid exosomen vrijlaten, die vervolgens het afweersysteem activeren.

Afweersysteem voor de gek houden

De onderzoekers willen met deze kennis het afweersysteem voor de gek houden. Ze willen exosomen maken die het afweersysteem remmen in plaats van activeren. Ze blokkeren dan de aanval tegen de bètacellen. De insulineproducerende cellen worden dan met rust gelaten. Om het tekort aan bètacellen aan te vullen, is het nodig dat mensen nieuwe cellen krijgen. Daar werkt Eelco de Koning hard aan binnen RegmedXB