28 JAN. 2014

Van de Nederlandse bevolking had 30 procent in 2012 matig overgewicht. Daarbovenop had 10 procent ernstig overgewicht. Dat heeft het CBS dinsdag gemeld. Volgens het statistiekbureau is het aantal te zware Nederlanders de afgelopen decennia gestaag opgelopen.

Het CBS liet ook weten dat ernstig overgewicht, oftewel obesitas, vaak samengaat met chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Ruim 13 procent van de obesitaspatiënten van 12 jaar en ouder heeft naar eigen zeggen diabetes type 2. Dat is negen keer zoveel als bij mensen die niet te zwaar zijn, aldus het CBS.

Gewoonten aanpassen

De gewichtsproblemen komen deels door verkeerde voeding, maar voor een groot deel ook door een gebrek aan lichaamsbeweging. Die twee dingen samen aanpakken, verkleint het risico op diabetes type 2 met 50 procent. Er valt al veel winst te behalen met kleine dagelijkse gewoonten. Wat minder opscheppen, slimme keuzes voor gezond eten en vaker de trap nemen, met de fiets boodschappen doen, dat soort kleine dingen maken veel verschil voor je gezondheid.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.