24 NOV 2015

Vrouwen die door zwangerschapsdiabetes meer risico lopen op diabetes type 2, verkleinen hun risico door het geven van borstvoeding. Of door het beperken van koolhydraten, maar dan vooral met plantaardige voeding. Dit kwam uit twee onderzoeken.

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben daarna 50 procent kans om binnen vijf tot tien jaar diabetes type 2 te krijgen. In twee Amerikaanse onderzoeken is gekeken wat deze vrouwen kunnen doen om dat risico te verkleinen. 

Borstvoeding

Het eerste onderzoek, van de universiteit van Californië, volgde ruim duizend vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden gehad. Twee jaar na de bevalling bleek dat vrouwen die borstvoeding hadden gegeven de helft minder vaak diabetes type 2 kregen. Hoe langer ze borstvoeding gaven, hoe kleiner de kans: vrouwen die tien maanden of langer borstvoeding gaven, verkleinden hun kans op diabetes type 2 met 60 procent.

Weinig koolhydraten

Het tweede onderzoek ging over voeding. Weinig koolhydraten eten kan helpen om gewicht te verliezen en de bloedsuiker te verlagen bij diabetes type 2. Amerikaanse onderzoekers volgden 4.500 vrouwen met zwangerschapsdiabetes tien jaar na de bevalling. Vrouwen die weinig koolhydraten aten, hadden een kleiner risico op diabetes type 2. Wel was daarbij belangrijk dat ze de koolhydraten vervingen door eiwitten en vetten afkomstig uit groenten, fruit en planten.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!