19 FEB. 2013

Honden met diabetes worden ‘genezen’ door enkele injecties, zo is gepubliceerd in een diabetesvakblad. Zou dit ook voor mensen met diabetes type 1 werken?

Mensen met diabetes type 1 spuiten insuline om hun bloedsuiker onder controle te houden. Dat is niet ideaal, en er wordt hard gezocht naar alternatieven. Wetenschappers uit Barcelona hebben nu een soort glucosesensor in de spieren van honden met diabetes gemaakt. Het zorgt ervoor dat hoge bloedsuikers beter kunnen worden opgevangen.

Glucosesensor

Vijf honden zijn in het laboratorium behandeld zodat ze diabetes type 1 kregen; de alvleesklier maakte geen insuline meer aan. De vijf honden kregen vervolgens een paar injecties in de pootspieren. Deze injecties zorgen ervoor dat twee eiwitten geactiveerd worden in het lichaam. Deze eiwitten werken samen als een glucosesensor. De opname van glucose wordt automatisch geregeld en de bloedsuikers zijn beter onder controle.

De honden zijn vervolgens vier jaar lang gevolgd. De honden hadden geen last meer van hypo’s en hypers. Ook niet als ze weinig of juist veel aten of wanneer ze veel in beweging waren. De honden waren beter op gewicht en ze kregen geen last van complicaties tijdens het onderzoek.

Nog ver van de mens

Deze resultaten zijn bijzonder, maar staan nog ver af van de mens. De onderzoekers maakten gebruik van gentherapie, waarbij het genetisch materiaal wordt aangepast. Bij onderzoek bij mensen mag deze techniek nog niet worden toegepast, vanwege veiligheidsrisico’s.

Daarnaast hebben de honden op een andere manier diabetes gekregen dan mensen. Bij mensen ontspoort het afweersysteem bij diabetes type 1. 

Bron: Diabetes, februari 2013

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.