Toch nog wat eigen insuline bij diabetes type 1
Driekwart van de mensen met diabetes type 1 maakt nog steeds wat eigen insuline aan, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ook als ze al vele jaren diabetes hebben. Nu is het de vraag hoe dat precies komt. En hoe we de cellen die nog insuline maken kunnen vermeerderen.
Bij diabetes type 1 is je eigen afweersysteem in de war; het valt de cellen aan die insuline maken. Eerst leek het erop dat alle cellen daardoor kapot gingen en iemand dus helemaal geen eigen insuline meer aanmaakt. Maar dat ligt anders, zagen Engelse onderzoekers.
Toch nog insuline
Met een nieuwe techniek bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid C-peptide bij 74 mensen die gemiddeld 30 jaar diabetes type 1 hadden. C-peptide is een stof die vrijkomt wanneer cellen insuline maken. Wat bleek? Bij 73% van de patiënten werd een kleine hoeveelheid C-peptide gemeten en bij 80% van die groep ging de C-peptide omhoog na het eten van een maaltijd. Dat betekent dat hun lichaam zelf nog wat insuline maakt.
Effecten op bloedsuiker?
De vraag is nu wat het effect is van deze kleine hoeveelheden insuline op de bloedsuiker. Heb je daardoor een stabielere bloedsuikerspiegel en dus minder last van hypo’s en complicaties? Als we die verschillen kennen, begrijpen we diabetes weer een stukje beter. Daardoor kunnen er nieuwe behandelingen komen.
Ontsnappen aan de afweer
De onderzoekers denken dat de overgebleven cellen die insuline maken, zijn ontsnapt aan de aanval door het afweersysteem. Of misschien zijn ze wel hersteld. Ze willen een manier bedenken om deze cellen te vermeerderen. Dit onderzoek bevestigt de baanbrekende ontdekking van professor Bart Roep. Hij zag in de alvleesklier van overleden mensen met diabetes type 1 nog steeds insulineproducerende cellen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Diabetologia.