9 APR. 2014

Ruim 1 op de 5 mensen met diabetes type 1 krijgt die ziekte pas na hun veertigste jaar. Dat hebben onderzoekers in Engeland berekend. Nu duurt het vaak te lang voordat een volwassene de juiste diagnose krijgt.

Vroeger heette diabetes type 1 ook wel jeugddiabetes omdat het vaak al op jonge leeftijd begint. Maar ook volwassenen overkomt het, laten berekeningen in Engeland zien. Van de bijna 9.000 mensen die in een jaar tijd diabetes type 1 kregen, was ruim een vijfde (2.035) ouder dan 40 jaar. Van deze groep waren 500 mensen zelfs ouder dan 69 jaar.

Risico van late diagnose

Uit ander onderzoek in Engeland bleek dat het soms lang duurt voordat een volwassene de diagnose diabetes type 1 krijgt. Omdat bijna niemand dat verwacht. Patiënten zelf niet, maar zorgverleners ook niet. Daardoor krijgen mensen niet op tijd de goede behandeling. Ze lopen dan meer risico op ketoacidose, verzuring van het lichaam.

Op tijd naar de huisarts

De onderzoekers wijzen op de symptomen van diabetes, zoals veel dorst en veel plassen. Ze raden mensen aan om niet te wachten met naar de huisarts gaan als ze klachten hebben. Maar ook herinneren ze dokters eraan dat ook volwassenen nog diabetes type 1 kunnen krijgen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.