6 JUN. 2013

Nederlandse onderzoekers hebben iets belangrijks ontdekt voor toekomstige genezing van diabetes type 1. Tot nu toe stoot het lichaam nieuwe getransplanteerde cellen die insuline maken af. Nu is het gelukt om een camouflagetruc af te kijken van virussen.

Daardoor bleven de getransplanteerde cellen onzichtbaar voor het afweersysteem. Als dat bij mensen veilig werkt, betekent dat een enorme stap richting genezing. Het Diabetes Fonds betaalde het onderzoek.

Bij mensen met diabetes type 1 zijn de insulineproducerende cellen vernield door het eigen afweersysteem. Een oplossing is eilandjestransplantatie, maar het afweersysteem blijft de eilandjes aanvallen. Daarom moeten mensen medicijnen blijven nemen, maar die hebben zware bijwerkingen.  

Camouflage

Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende cellen aangevallen door T-cellen. Dit is een specifiek soort cel van het afweersysteem. Deze T-cellen herkennen de insulineproducerende cellen aan een bepaalde signaalstof op de buitenkant. 

Sommige virussen zijn zo slim om eiwitten aan te maken die de signaalstof op de buitenkant afbreken. Hierdoor kunnen de T-cellen het virus niet meer herkennen. Dat bracht onderzoekers Zaldumbide, Hoeben en Wiertz van het LUMC op een idee.

Geen afstoting 

Diezelfde camouflagetruc van virussen hebben de onderzoekers toegepast bij muizen, voor te transplanteren eilandjes. Daarvoor hebben ze insulineproducerende cellen genetisch veranderd. De genetische aangepaste cellen maken dan ook zo’n eiwit aan dat de signaalstoffen afbreekt. Zonder die stoffen aan de buitenkant zijn ze onzichtbaar voor de T-cellen. De eilandjes bleven een hele tijd beschermd tegen afstoting en maakten keurig insuline.

Mensen? 

De resultaten zijn veelbelovend en de onderzoekers willen dit graag proberen bij mensen met diabetes type 1. Deze methode zou de langdurige behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen overbodig maken. Maar zover is het nog niet. Eerst moet vooral de veiligheid goed onderzocht worden.  

Dit onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds. Voor meer informatie over de projecten, lees verder:
> Camouflage van eilandjes
> Van symptoombestrijding naar genezing

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.