Cellen herprogrammeren voor de genezing van diabetes
Onderzoekers zijn erin geslaagd om alvleeskliercellen die normaal gesproken spijsverteringssappen maken, te veranderen in insulineproducerende cellen. Deze nieuwe cellen zorgen voor genezing van diabetes bij muizen. Dat biedt toekomstig perspectief voor de behandeling van diabetes type 1 en type 2.
In de alvleesklier zitten naast insulineproducerende cellen ook cellen die spijsverteringssappen aanmaken. Onderzoekers in Brussel toonden aan dat deze spijsverteringscellen omgevormd kunnen worden tot insulineproducerende cellen.
Permanente verandering
Om de cellen te herprogrammeren maakten de onderzoekers een soort mengsel van eiwitten, dat noemen ze een cocktail. Deze eiwitcocktail zet de spijsverteringscellen om in insulineproducerende cellen. Experimenten met muizen waren veelbelovend. De nieuwe cellen produceerden genoeg insuline om de bloedsuiker te reguleren. Dit lukte zelfs voor 8 maanden, de periode dat de muizen onderzocht werden. De verandering lijkt dus permanent te zijn.
Van muis naar mens
Het klinkt als goed nieuws voor mensen met diabetes. Toch duurt het nog even voordat zij daadwerkelijk voordeel ondervinden van dit onderzoek. De onderzoekers willen eerst weten hoe de herprogrammering nou precies gebeurt. Dan gaan ze werken aan een behandeling voor mensen.