28 SEP. 2016

Het continu meten van de bloedsuiker verlaagt het risico op ernstige hypo’s met ruim 50 procent bij patiënten die deze meestal niet voelen aankomen. Dit werkt beter dan vingerprikken. Dit blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van Dr. Erik Serné van het VUmc.

Een kwart van de mensen met diabetes type 1 heeft last van hypo unawareness. Ze voelen hypo’s dan niet meer goed aankomen, waardoor het risico op ernstige hypo’s sterk toeneemt. Er is dan hulp van anderen nodig om bewusteloosheid te voorkomen. Maar met een continue glucosemeter kan dit voorkomen worden.

Minder hypo’s

52 volwassenen met diabetes type 1 en hypo unawareness controleerden gedurende twee periodes van 16 weken hun bloedsuikerwaardes met een continue glucosemeter of met vingerprikken. Het gebruik van een continue glucosemeter leidde tot een halvering van de tijd dat de bloedsuiker te laag was. Ook nam het aantal ernstige hypo’s af met 50 procent. Op het moment dat werd teruggeschakeld naar vingerprikken, verslechterden de bloedsuikerwaarden weer.

Op weg naar vergoeding

Helaas wordt op dit moment de continue glucosemeter nog niet vergoed voor mensen met diabetes type 1 en hypo unawareness, omdat het niet bewezen effectief was. De onderzoekers hopen dat dit onderzoek bijdraagt aan een aanpassing van het vergoedingsstelsel.

bron: VUmc