10 DEC. 2019

Het Diabetes Fonds overhandigt namens 20.823 consumenten een petitie aan de Tweede Kamer. Samen roepen zij het kabinet op om de promotie op gezonde producten te stimuleren en kortingsacties op suikerrijke dranken te verbieden.

Iedere dag krijgen Nederlanders gemiddeld 30 procent te veel suiker binnen. Mede hierdoor zijn er inmiddels meer dan 1 miljoen mensen in Nederland met diabetes type 2. Daarom doet het Diabetes Fonds de oproep om Nederland gezonder te maken met concrete maatregelen. 

Zorgwekkende cijfers: elke week 1.000 extra mensen met diabetes type 2

De overmatige suikerconsumptie van Nederlanders is zorgwekkend. Het drinken van suikerrijke dranken vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2 aanzienlijk. Het drinken van één blikje frisdrank per dag van 330 ml verhoogt de kans op diabetes type 2 met 20 procent. Inmiddels hebben ruim 1 miljoen Nederlands diabetes type 2 en groeit dit aantal met ruim 1.000 mensen per week. 

Omgekeerde wereld: groenten duurder en korting op frisdrank

Ondanks de zorgwekkende cijfers blijven de prijzen van ongezonde producten dalen en wordt gezond eten er niet goedkoper op. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 5 supermarktaanbiedingen past binnen de Schijf van Vijf. De suikerrijke dranken hebben nog steeds kortingsacties en verleiden de consument tot de ongezonde keuze. 

Algemeen directeur van het Diabetes Fonds Hanneke Dessing vindt dit onbegrijpelijk. 'Het kan toch niet zo zijn dat dat gezinnen die gezond willen eten duurder uit zijn dan zij die kiezen voor ongezond voedsel? En hoe is het mogelijk dat we met dit soort cijfers nog steeds suikerrijke frisdrank in de reclamefolder zien? Het Diabetes Fonds vindt dat het tijd is voor actie.' 

Ruil kortingsacties op suikerrijke dranken in voor promotie op gezonde voeding

In de petitie aan de Tweede Kamerleden stelt het Diabetes Fonds een uitruil voor: voer een 100 procent verbod in op kortingsacties op suikerrijke dranken en compenseer dit met een actieve inzet op betaalbare, gezonde producten. Het Diabetes Fonds roept de staatssecretaris van VWS op om dit met de supermarkten en frisdrankenindustrie af te spreken. Zo wordt de gezonde keuze de makkelijke keuze voor iedereen. 

Dr. Maartje Poelman, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit van Utrecht staat vandaag achter het Diabetes Fonds om deze petitie aan te bieden en adviseert de kamer om gebruik te maken van wetenschappelijke inzichten die reeds beschikbaar zijn om een gezondere voedselomgeving te creëren. 'Het niet meer promoten of het duurder maken van niet-Schijf van Vijf-producten is nodig om de verleiding hiervan terug te brengen.'

Meer dan veertig landen wereldwijd hebben inmiddels de zogenaamde ‘soda-taks’ ingevoerd, waarbij suikerhoudende dranken duurder worden. 'Nederland kiest er momenteel niet voor om deze effectieve maatregel te implementeren. De politiek kan kiezen voor een verbod op de promotie van suikerhoudende dranken, zodat deze niet nóg goedkoper worden dan ze nu al zijn. Het invoeren van dergelijke structurele maatregelen leidt tot een gezondere bevolking. Het ‘minder aantrekkelijk’ maken van ongezonde producten zoals frisdrank past hier in.'