11 OKT. 2016

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen wereldwijd op om de belasting te verhogen van drankjes met suiker. Het Diabetes Fonds juicht deze oproep toe en wil dat de Nederlandse overheid deze oproep serieus neemt en de suikertaks op suikerhoudende dranken invoert.

Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. Dit aantal is schrikbarend hoog. Suiker in dranken is een flinke veroorzaker. Zo verhoogt het elke dag het drinken van een blikje frisdrank het risico op diabetes type 2 met 20%. En in Nederland drinken we in vergelijking tot andere landen veel suikerhoudende dranken: wekelijks 2,3 liter. Ruim 1,8 liter hiervan wordt genuttigd in de vorm van frisdrank. Kinderen krijgen per week zelfs bijna 4 liter aan frisdrank binnen. 

Ongezonde keuze moeilijk maken

Dit vraagt om een stevige inzet op preventie. We moeten in Nederland de ongezonde keuze moeilijk maken, dit vraagt om een suikertaks. Het effect van de suikertaks heeft zichzelf inmiddels in het buitenland bewezen, in Berkeley en in Mexico. In Nederland moet gekozen worden voor het invoeren van een suikertaks op suikerhoudende dranken, om de toename van diabetes direct een halt toe te roepen.