9 NOV. 2015

Het Diabetes Fonds vindt de actie van ADO Den Haag-keeper Martin Hansen smakeloos. Hij legde een voetbalwedstrijd stil door een hypo, lage bloedsuiker te veinzen. Dat is respectloos tegenover mensen met diabetes, vind het fonds.

Hansen deed tijdens de wedstrijd tegen Roda JC dit weekend op verzoek van zijn trainer Henk Fraser net alsof hij duizelig was geworden door een te lage bloedsuikerspiegel. Een trucje om het spel stil te leggen, zo gaf trainer Fraser breed grijnzend toe.

Niet om over te grappen

‘Een te lage bloedsuikerspiegel, een hypo, is niet iets om grappen over te maken. Heel veel Nederlanders hebben hier serieus last van en het kan zelfs levensbedreigend zijn’, zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. ‘Ouders van kinderen met diabetes zijn hartstikke bezorgd. Er is voortdurend zorg nodig. Logisch dat zo’n actie van die keeper leidt tot boosheid.’

Boze vader

De geveinsde actie van de keeper schoot ook vader Rogier Schipper uit Veendam totaal in het verkeerde keelgat. ‘Mijn dochter Laura van 8 heeft diabetes, moet insuline spuiten en is dus regelmatig écht duizelig. Ik kan je verzekeren, dat is geen pretje. Het is juist heel ernstig.’

De vader plaatste een open brief aan Fraser op sociale media. ‘ADO heeft gewoon misbruik gemaakt van een ziektebeeld van een flinke groep Nederlanders. Dit is niet iets om mee te spotten en al helemaal niet om te misbruiken. Laura is dat met me eens.’ Schipper roept de club op geld te doneren aan het Diabetes Fonds. 

Doe een eenmalige gift

Ook met een eenmalig bedrag steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan.

Ook met een eenmalig bedrag steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan.