21 JUL. 2015

Jongeren met diabetes type 1 maken zich vaak zorgen over een te hoge bloedsuiker. Of over prikken in het openbaar. Het idee dat ze voor de rest van hun leven moeten prikken is voor velen van hen deprimerend.

De puberteit is voor iedereen een uitdaging. Maar heb je daarbij ook een heftige ziekte zoals diabetes, dan zijn er opeens nog meer problemen en onzekerheden. Australisch onderzoek bekeek wat diabetes doet met tieners.

Angst

Een kwart van de geïnterviewde jongeren met diabetes heeft last van angsten of depressie. Meisjes maken zich vaak zorgen over dikker worden door insuline spuiten. Jongens zit het dwars dat vrienden en familie niet begrijpen hoe moeilijk het is om met diabetes te leven.

Grote uitval zorg

Een op de drie jongeren met diabetes heeft behoefte aan psychische ondersteuning. Maar in Australië gaan veel jongeren een tijdje niet meer naar de dokter. Vaak komen zij pas terug wanneer zij last krijgen van ernstige complicaties zoals blindheid of nierschade.

Zorg op maat

Het is belangrijk om problemen van jongeren te bespreken tijdens het spreekuur. Het Diabetes Fonds financiert onderzoek om de communicatie tussen zorgverleners en jongeren te verbeteren. Hopelijk zorgt dit ervoor dat jongeren beter met hun diabetes leren omgaan.