9 FEB. 2015
Diabetes type 1 via de darmen?

Een veranderde darmflora (micro-organismen in de darmen) speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van diabetes type 1 bij kinderen met een verhoogd risico.

Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de insulineproducerende cellen aan. Sommige kinderen hebben een verhoogd risico, maar niet iedereen met deze aanleg krijgt het ook. Een verklaring kan gevonden worden in de darmen.

Aangepaste darmflora

Onderzoekers analyseerden de poep van 33 kinderen met een verhoogde kans op diabetes type 1. Op 3-jarige leeftijd hadden vier kinderen diabetes type 1. En juist bij die kinderen was de darmflora, een jaar voor diagnose, veranderd. De darmflora was minder divers. En er waren meer ontstekingsgevoelige micro-organismen.

Door de darmwand heen

Mogelijk verzwakken die ontstekingen de darmwand. Schadelijke stoffen kunnen dan vanuit de darmen het lichaam in lekken en het afweersysteem in actie brengen. Zoals bij diabetes type 1 het geval is.

Het gaat om een klein onderzoek met kinderen op jonge leeftijd. Maar de hoop is dat de resultaten leiden tot het eerder diagnosticeren van diabetes type 1. Of tot een therapie die de darmflora aanpast. Door speciale voeding of met bepaalde medicijnen.