Diabetesorganisaties vragen minister om brede vergoeding continue glucosemeter
Vergoeding voor realtime continue glucosemeters (rt-CGM) moet er komen voor iedereen die dat nodig heeft en wil. Dat vinden het Diabetes Fonds en andere diabetesorganisaties. Zij stuurden samen een brief naar de minister van Volksgezondheid.
De nieuwe minister van VWS, Ernst Kuipers, kreeg afgelopen week een brief namens verschillende diabetesorganisaties. Zij vragen om een bredere vergoeding van realtime continue glucosemeters voor mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline.
Afzenders van de brief zijn DVN, Diabeter, Diabetes Fonds, Sensorvergoeding, Diabetes+, Stichting DON, JDRF, BvdGF en Stichting ééndiabetes.
Wat staat er in de brief?
Nog te veel mensen met diabetes type 1 krijgen al jong te maken met ernstige complicaties. Het enige wat daartegen helpt, is de bloedsuiker binnen gezonde waarden houden. Maar dat kan niet met technieken als vingerprikken en handmatig insuline spuiten.
Gelukkig zijn er nu systemen waarmee dat veel beter lukt: ze meten de bloedsuiker continu, regelen hem zelfs bijna automatisch en waarschuwen bij te hoge of lage waarden. Een onmisbaar onderdeel daarvan is een realtime continue glucosemeter, rt-CGM. (Dat is iets anders dan de flash glucosemeter FreeStyle Libre 2).
Helaas wordt rt-CGM maar beperkt vergoed, namelijk voor hooguit 1 op de 10 mensen die er baat bij kunnen hebben. Terwijl een nieuwe richtlijn internisten juist aanraadt om een rt-CGM te overwegen als dat nodig is voor betere bloedsuikers. In andere landen is er wel brede vergoeding van rt-CGM.
>Lees hier de brief aan de minister
Diabetes Fonds: ‘Genoeg nieuw bewijs voor meerwaarde rt-CGM’
In dit initiatief van de diabetesorganisaties heeft het Diabetes Fonds een rol als specialist in wetenschappelijk onderzoek. Zodat het standpunt over vergoeding onderbouwd is vanuit de wetenschap.
Daarvoor houdt het fonds een overzicht bij van beschikbare actuele wetenschappelijke kennis over de meerwaarde en kosteneffectiviteit van rt-CGM. Daaruit blijkt meerwaarde voor gebruik van rt-CGM, vooral als onderdeel van hybrid closed loop.
Het Diabetes Fonds adviseerde al eerder op basis van de wetenschappelijke resultaten: de keuze voor inzet van rt-CGM moet gemaakt moet kunnen worden in overleg met het behandelteam, en samenhangen met persoonlijke behandeldoelen.
Verzoek om nieuw standpunt vergoeding rt-CGM
De diabetesorganisaties vragen de minister dus om een ander standpunt rond de vergoeding van rt-CGM. Ze willen dat hij opnieuw advies vraagt aan Zorginstituut Nederland, op basis van het nieuwe wetenschappelijk bewijs dat de rt-CGM een belangrijk hulpmiddel is.
Ook is er nu ongelijkheid in de zorg: niet iedereen kan de beste behandeling krijgen om complicaties te voorkomen.