21 JUN. 2013

Vet eten beïnvloedt de werking van insuline, en verhoogt de bloedsuiker bij mensen met diabetes type 1. Volgens onderzoekers moeten mensen met hun dosering van insuline niet alleen rekening houden met koolhydraten, maar ook met vetten.

Hoe komt het dat mensen vaak uren na het eten van een vette pizza alsnog een hyper krijgen, dus een te hoge bloedsuikerspiegel? Dat zochten Amerikaanse onderzoekers verder uit. Ze lieten zeven mensen met diabetes type 1 vetrijke en vetarme maaltijden eten, met evenveel koolhydraten.  

Meer insuline nodig 

De deelnemers hadden na de vette hap veel meer insuline nodig, dan na een vetarme maaltijd (12.6 versus 9 eenheden). Maar na het ontbijt verschilde de insulinebehoefte niet. Waarschijnlijk ligt de toename in insulinebehoefte dus aan de hoeveelheid vet in de maaltijd. 

Hypers

Ondanks de hogere hoeveelheid insuline, hadden de deelnemers veel meer last van hypers na de vette maaltijd. Hun insulineniveau bleef wel 5 tot 10 uur na de maaltijd verhoogd. De deelnemers hadden na de vette hap gemiddeld 42% meer insuline nodig om hun bloedsuiker onder controle te houden. Maar dit verschilde per persoon. Onderzoek met meer mensen moet hier meer duidelijkheid over geven.

Dosering

Nu gaan de onderzoekers verder bekijken hoe de insulinedosering moet worden aangepast bij vet eten. Ook het soort vet maakt daarbij uit, bleek al eerder uit onderzoek gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Bron: Diabetes Care, april 2013

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.