18 OKT. 2018

Wat gebeurt er met je lichaam als je een maand lang in bed ligt? Kunstenares Yiyun en onderzoekers uit Maastricht gaan dit experiment aan.

Het idee voor dit experiment is ontstaan bij de kunstenares Yiyun Chen. Ze raakte geïnspireerd toen zij vorig jaar haar ruggenwervel brak en hierdoor een half jaar in bed lag. Het deed haar denken aan haar thuisland China. Daar zien veel mensen het ideale leven als hele dagen liggend doorbrengen met technologische middelen die hen voorzien in hun behoeften.

Link met onderzoek

Yiyun Chen was met haar idee aanwezig tijdens het ‘match making event’ van ZonMw, waar het Diabetes Fonds onderzoekers voor had uitgenodigd. Daar kwam zij in contact met Patrick Schrauwen, hoogleraar metabole aspecten van diabetes type 2 en Vera Schrauwen-Hinderling, universitair hoofddocent bij de afdeling Radiologie. De onderzoekers en kunstenares bleken een goede match en werkten verder aan een gezamenlijk voorstel voor dit experiment.

Doel van het experiment

Het experiment wil onder andere aandacht vragen voor het effect dat een liggende leefstijl heeft op de gezondheid. De vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen heeft daarom vooraf bij Yiyun haar lichaamsvet, insulinegevoeligheid en bloedwaardes gemeten. Daarnaast gaven de onderzoekers adviezen waarmee zij zo gezond mogelijk deze maand door kan komen.

Creëren van bewustzijn

Vanaf 15 oktober ligt Yiyun een maand in bed en kijken de onderzoekers onder andere naar: kou, licht, zitgedrag, 24 uursritmes en voeding. Maar een wetenschappelijk experiment wil Schrauwen het niet noemen: 'het is een manier om bewustzijn te creëren bij een breder publiek, dat normaal misschien minder met wetenschap in aanraking komt.' De resultaten worden na afloop getoond op een expositie in MU Eindhoven.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.