25 JUN. 2013

Ruim 20 procent van de mensen met diabetes voelt zich in Nederland gediscrimineerd vanwege hun aandoening en ondervindt weinig steun. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepresenteerd op een internationaal congres van de Amerikaanse Diabetes Association (ADA).

Het onderzoek DAWN2 (Diabetes Attitudes, Wishes and Needs 2) werd gehouden in 17 landen verdeeld over vier werelddelen, onder ruim 15.000 mensen met diabetes of mensen die zorgen voor iemand met diabetes.

Resultaten voor Nederland:

  • Bijna 32 procent van de familieleden gelooft dat hun familielid met diabetes te maken heeft met discriminatie.
  • Van de medische professionals maakt bijna 23 procent zich zorgen over discriminatie van mensen met diabetes. Zij vinden het belangrijk dat er flinke verbetering komt in de acceptatie van mensen met diabetes als gelijkwaardige leden van de maatschappij.
  • 14% van de Nederlanders met diabetes heeft te kampen (gehad) met een depressie. 
  • 20,8% van de mensen met diabetes heeft als gevolg van hun ziekte ernstige emotionele problemen gehad. 
  • 28,7% van de familieleden ervaart diabetes als een flinke last voor de familie. 
  • 69,8% van de mensen met diabetes heeft ooit een educatieve bijeenkomst of –activiteit bijgewoond. Tegenover 18,5% van de familieleden.

DAWN2 is een initiatief van Novo Nordisk A/S en werd uitgevoerd in samenwerking met de International Diabetes Federation (IDF), de International Alliance of Patient Organisations (IAPO), het Steno Diabetes Center en een groot aantal andere (inter)nationale en regionale partners.

Discriminatie van mensen met diabetes komt onder andere door misverstanden over diabetes. Daarom is het Diabetes Fonds een Facebook-campagne gestart om veelvoorkomende 'broodjes aap' over diabetes mee de wereld uit te helpen. > Bekijk hier het eerste broodje aap (misverstand)

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.