3 NOV. 2014

Voor de eerste keer ooit zijn ingepakte stamcellen ingebracht bij iemand met diabetes type 1. De stamcellen groeien uit tot insulineproducerende cellen en een omhulsel beschermt ze tegen het afweersysteem. 

Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende cellen deels vernietigd door het eigen afweersysteem. Een mogelijke oplossing is de transplantatie van eilandjes, maar hiervan zijn er niet genoeg voor iedereen én het afweersysteem valt deze nieuwe eilandjes aan.

Omhulsel

Het Amerikaanse bedrijf ViaCyte ontwikkelde samen met de University of California at San Diego een bijzonder systeem: Encaptra. In dit omhulsel (kapsel) zitten stamcellen. Na onderhuidse implantatie groeien die uit tot insulineproducerende cellen. Het kapsel beschermt de cellen tegen het afweersysteem. 

Veiligheid voorop

In deze eerste studies testen onderzoekers de veiligheid van het systeem bij 40 mensen met diabetes type 1. Artsen zullen hen 2 jaar zorgvuldig volgen in hun dagelijks leven, en bepalen of de cellen inderdaad insuline produceren.

Als dit systeem werkt, dan brengt dat een einde aan het tekort aan eilandjes en zijn er geen afweeronderdrukkende medicijnen nodig na transplantatie.

Lees hier het recente bericht over de toestemming die ViaCyte kreeg om te gaan testen op mensen. 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.