Eilandjestransplantatie verbeteren
Sandra Smink (UMC Groningen) promoveert vandaag op haar onderzoek naar het verpakken van de eilandjes van Langerhans. Zodat ze beter overleven na transplantatie.
Heb je diabetes type 1, dan moet je insuline toedienen. Te veel insuline leidt tot hypo’s, maar te weinig insuline verhoogt het risico op complicaties. Helaas niet optimaal dus. Een alternatief voor de insulinetherapie is de transplantatie van eilandjes.
Alternatieve plaats
Eilandjes worden nu getransplanteerd in de poortader van de lever. De alvleesklier is namelijk te kwetsbaar om de eilandjes in te brengen. Maar ook in de lever overleven veel eilandjes niet en dit rijst de vraag of de lever wel de meest geschikte plek is. Met geld van het Diabetes Fonds heeft Sandra, werkzaam binnen het team van prof. dr. Paul de Vos, hier de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan.
Ze heeft onderzoek gedaan naar een soort verpakking van de eilandjes. Ze heeft hiervoor verschillende biologische materialen getest. Het meest ‘vriendelijke’ materiaal voor de eilandjes hebben ze getest bij diabetische ratten. De bloedsuiker werd binnen 3 dagen normaal en dat bleef zo gedurende 16 weken.
Makkelijk te plaatsen
De eilandjes voelen zich lekker in de verpakking en de bloedsuiker wordt stabiel. De verpakking wordt onderhuids geplaatst en dat biedt veel voordelen ten opzichte van plaatsing van de eilandjes in de lever. De eilandjes zijn zeer goed bereikbaar, voor zowel de transplantatie als voor wanneer het misschien fout gaat. De verpakking is makkelijk vervangbaar en de onderzoekers kunnen beter de functie en overleving van de eilandjes monitoren.
Sandra heeft met haar onderzoek aangetoond dat de verpakking gebruikt kan worden om de eilandjes te transplanteren. De volgende stap is de verpakking testen bij grotere diermodellen, voordat het de stap naar de mens kan maken.
Binnen het consortium RegMed XB werken onderzoekers samen aan het verbeteren van de eilandjestransplantatie.