9 MRT. 2017

Een ernstige tandvleesontsteking kan wijzen op diabetes. Tandartsen zouden zich hier beter bewust van moeten zijn, zodat zij een rol kunnen spelen in het signaleren van diabetes, zegt onderzoeker Wijnand Teeuw.

De Amsterdamse onderzoeker Wijnand Teeuw checkte bij 313 mensen met ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) de HbA1c-waarde. Dat is de gemiddelde bloedsuiker over de afgelopen weken. Bij een op de vijf mensen was die waarde verhoogd.

'Die verhoogde waarden duiden op de aanwezigheid van diabetes. De patiënten waren hier niet van op de hoogte', aldus Teeuw. Parodontitis, oftewel ernstige tandvleesontsteking, kan al in een vroeg stadium een verklikker zijn voor diabetes type 2.

Screenen

'Op het moment dat de diagnose diabetes gesteld wordt, heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel vaak al tot onherstelbare schade geleid aan bloedvaten en organen. Schade die uiteindelijk ernstige complicaties geeft later in het leven', zegt Teeuw.  Hij concludeert dat tandheelkundige praktijken van groot belang kunnen zijn bij het screenen op diabetes type 2.