14 SEP. 2016

De FreeStyle Libre verbetert de bloedsuikers, blijkt uit recent onderzoek. Gebruikers krijgen minder hypo’s met de nieuwe glucosemeter dan met de vingerprik. Dit is een van de eerste onderzoeken die een duidelijk voordeel van de FreeStyle Libre laat zien bij langer gebruik.  

Bijna twee jaar geleden bracht Abbott de nieuwe glucosemeter FreeStyle Libre op de markt. De sensor blijft twee weken zitten en meet continue de bloedsuiker. Dat scheel heel wat vingerprikken. Veel mensen zijn enthousiast over de FreeStylee Libre. Nu bevestigt een Europese studie onder 328 mensen met diabetes dat de meter inderdaad goed helpt tegen hypo’s.

Minder hypo’s

Aan het begin van het onderzoek hadden gebruikers ruim drie-en-een-half uur per dag een hypo. Best veel, maar met de FreeStyle Libre daalde dat naar twee uur in het half jaar dat ze de meter gebruikten. Anderhalf uur minder in een hypo dus en dat elke dag. Dat scheelt behoorlijk.De mensen in de controlegroep bleven de vingerprik gebruiken. Bij hen daalde de hypotijd amper, slechts een kwartiertje.

Weinig bijwerkingen

Bijwerkingen kwamen weinig voor met de FreeStyle Libre. Minder dan 4% van de deelnemers had last van de sensor die bijvoorbeeld de huid irriteerde. Een allergische reactie kwam vier keer voor.

Verder onderzoek

De resultaten zijn gisteren gepresenteerd op de EASD, hét jaarlijkse congres over diabetes in Europa en staan in het beroemde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De volgende stap is om hetzelfde onderzoek te doen bij mensen die hun diabetes moeilijk onder controle krijgen en bij kinderen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.