16 FEB. 2016

De glucosemeter Freestyle Libre van fabrikant Abbott is al een tijdje op de markt: hij maakt vele vingerprikken overbodig. Nu is hij ook beschikbaar voor kinderen.

Kinderen met diabetes prikken tot 10 keer toe in hun vinger om de bloedsuiker te meten. Met de bloedglucosemeter Freestyle Libre hoeft dat maar 1 keer in de 14 dagen. Het apparaat is sinds vandaag ook te gebruiken door kinderen van 4 tot 17 jaar, maakte fabrikant Abbott bekend. Dit moet wel gebeuren onder toezicht van iemand boven de 18 jaar.

Wat is het

De glucosemeter bestaat uit een sensor die maximaal 14 dagen aan de achterkant van de bovenarm wordt aangebracht. Door de sensor 1 seconde te scannen met de reader zie je de actuele suikerwaarde, de waarden van de voorgaande 8 uur en een trendpijl of de glucosespiegel stijgt, daalt of stabiel blijft. 

Metingen opslaan

Met de Freestyle Libre kunnen alle glucosemetingen worden opgeslagen. Dat maakt trends in schommelingen in de bloedsuikerspiegel zichtbaar, waardoor de behandeling met insuline kan worden bijgesteld.

Nog niet vergoed

De Freestyle Libre wordt nog niet vergoed  door de verzekeraar. Het gebruik ervan kost 120 euro per maand.