Gedragstherapie vermindert vermoeidheid bij diabetes type 1
Mensen met diabetes type 1 zijn vaak chronisch vermoeid. Cognitieve gedragstherapie kan hier bij helpen. Juliane Menting keek hiernaar in haar onderzoek, waar zij vandaag op promoveert aan de Radboud Universiteit.
Bijna de helft (40%) van mensen met diabetes type 1 heeft last van vermoeidheid. Zonder behandeling blijft ernstige vermoeidheid meestal bestaan. Dit komt vooral door gedragsfactoren. Dia-Fit is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Deze therapie richt zich op het veranderen van gedrag en gedachten die de vermoeidheid in stand houden.
Vermoeidheid te voorspellen?
Voorspellers voor vermoeidheid zijn depressieve symptomen, pijn, slaapproblemen en complicaties door diabetes. Ook hebben mensen het idee dat ze weinig controle over de vermoeidheid hebben. Daarbij hebben ze soms weinig vertrouwen in diabetes zelfzorg.
Dia-Fit behandeling werkt
Mensen met diabetes type 1 die de Dia-Fit behandeling hebben gevolgd, hebben minder last van vermoeidheid dan andere mensen met diabetes type 1. Ook hebben ze minder belemmering in hun dagelijkse bezigheden. Dit komt onder andere doordat ze zich minder richten op vermoeidheid, meer controle krijgen over de klachten en actiever worden. Ook worden depressieve symptomen minder.
Positieve reacties op behandeling
Mensen die meededen aan het onderzoek waren vooral blij met de gedragselementen. Bijvoorbeeld het regelen van hun activiteit en het verbeteren van hun slaappatroon. Dit onderzoek kan helpen bij het ontwikkelen van betere manieren om om te gaan met chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes type 1.