4 NOV. 2019
Kaart voor Tweede Kamerleden: gefeliciteerd met uw Suikermaxdag!

Vandaag ontvangen alle Tweede Kamerleden een kaart van het Diabetes Fonds met de boodschap: 'Gefeliciteerd met uw Suikermaxdag! Vandaag is de dag dat u de maximale hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op heeft.' Een groot deel van de volwassenen in Nederland heeft dan namelijk hun Suikermaxdag al bereikt. 

Met de kaart vraagt het Diabetes Fonds aandacht voor de grote gevolgen van de te hoge suikerinname en roept de Kamerleden op zich hard te maken voor een verbod op kortingsacties op suikerrijke dranken en promotie van betaalbare, gezonde producten.

Te veel suikers

Volwassenen in Nederland krijgen dagelijks ruim 30% te veel vrije suikers binnen. Zo drinken Nederlandse volwassenen wekelijks bijna 2 liter frisdrank. Schrik niet: dit is gelijk aan 53 suikerklontjes. Kinderen krijgen wekelijks zelfs 106 suikerklontjes aan frisdrank binnen. Mede door een te hoge suikerinname heeft meer dan de helft van de volwassenen overgewicht. 1,1 miljoen mensen hebben diabetes type 2 en naar schatting hebben nog eens 750.000 mensen te maken met pre-diabetes. Elke week komen er 1.000 mensen met diabetes type 2 bij.

Echte maatregelen blijven uit

Hoewel de noodzaak groot is, blijven echte maatregelen uit. Supermarkten blijven stunten met kortingsacties op suikerrijke dranken en gezonde producten worden steeds duurder. Ook de politieke maatregelen zijn onvoldoende. Het RIVM heeft geconcludeerd dat de maatregelen in het Preventieakkoord niet voldoende zullen zijn om overgewicht met 38% terug te dringen in 2030 zoals de doelstelling luidt.  

Tijd voor actie

Het Diabetes Fonds vindt het onaanvaardbaar dat supermarkten blijven stunten met lage prijzen op suikerrijke dranken, terwijl gezonde voeding steeds duurder wordt. Wij vinden dat de gezonde keuze de makkelijke keuze moet zijn, daarom zijn we een online petitie gestart: we pleiten voor meer promotie van betaalbare, gezonde producten en tegen kortingsacties op suikerrijke dranken. Wil jij ook dat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt?

De Kamerleden zijn gevraagd deze boodschap te ondersteunen via de petitie op thuissuikers.nl. Met de felicitatiekaart zijn zij daarnaast ook van harte uitgenodigd op hun Suikermaxdagfeestje: de petitieaanbieding op 10 december in de Tweede Kamer.