27 JAN. 2014

Foetussen van 10 weken die minder hard groeien, hebben al op 6-jarige leeftijd een groter risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek met ruim 1000 Rotterdamse kinderen. Verstoorde groei tijdens de zwangerschap vergroot ook het risico op overgewicht en diabetes type 2.

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap ontwikkelt een kind zich het snelst: alle belangrijke organen vormen zich. Er is steeds meer bewijs dat een ‘ongezonde omgeving’ in de baarmoeder een slecht effect heeft op het ongeboren kind, dat doorwerkt in zijn volwassen leven.

Al bij 10 weken

Onderzoekers bekeken de groei- en gezondheidsgegevens van 1000 Rotterdamse kinderen in de zogeheten Generation-R Studie. Daaruit blijkt nu dat zelfs verstoorde groei bij foetussen van slechts 10 weken oud ongunstig is. En dit terwijl aanstaande moeders pas na dit eerste trimester op zwangerschapscontrole mogen komen bij een specialist.

Vanaf begin gezond leven

Onderzoeker Vincent Jaddoe pleit er daarom voor dat  vrouwen al voor de conceptie en tijdens de vroege zwangerschap het advies moeten krijgen om gezond te leven. Hoewel de onderzoekers niet hebben gekeken naar de effecten op diabetes, bleken de kinderen op 6-jarige leeftijd gemiddeld zwaarder te zijn dan leeftijdsgenootjes. Overgewicht is een belangrijk risico voor het krijgen van diabetes type 2.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.