14 JUN. 2013

Jongeren met diabetes type 2 krijgen sneller en ernstigere diabetescomplicaties dan mensen die op oudere leeftijd diabetes krijgen. Huidige beschikbare behandelingen helpen nauwelijks. Dit blijkt uit een grote Amerikaanse studie.

Aan dit onderzoek deden 699 jongeren mee met diabetes type 2 tussen de 10 en 17 jaar. Zij werden verdeeld in groepen die het medicijn Metformine kregen, die Metformine en Rosiglitazone kregen of die Metformine en leefstijladviezen kregen. 

Complicaties

De onderzoekers bekeken verschillende aspecten van gezondheid van Amerikaanse tieners met diabetes type 2. In alle groepen ontwikkelden de jongeren in rap tempo ernstige oog-, nier- en hartproblemen.

Hoewel de jongeren uit de groep met beide medicijnen er het best vanaf brachten, waren alle resultaten slechter in vergelijking met het begin van het onderzoek. De behandelingen die vaak goed werken voor volwassenen, schoten tekort bij deze groep jongeren. Hun bloedsuiker was niet onder controle te houden en de meesten konden al snel niet anders behandeld worden dan met insuline.

Alarmerend 

De resultaten uit deze zogeheten TODAY-studie zijn alarmerend. In de meest productieve fase van hun leven, als ze gaan studeren of werken, krijgen jongeren met diabetes type 2 te maken met ernstige gezondheidsproblemen. In Nederland hebben veel minder jongeren diabetes type 2 dan in de Verenigde Staten. Naar schatting hebben een paar honderd Nederlandse jongeren diabetes type 2; exacte aantallen zijn niet bekend.

Bron: Diabetes Care, juni 2013

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.