19 AUG. 2013

Het gebruik van bepaalde diabetesmedicijnen, de zogeheten GLP-1 agonist en DPP-4 remmers, geeft geen verhoogd veiligheidsrisico op ontstekingen aan de alvleesklier. Dit brachten de fabrikanten Boehringer Ingelheim en Lilly onlangs naar buiten in een persbericht. Aanleiding was de conclusie van een onderzoekscommissie van de European Medicine Agency.

In maart dit jaar beweerden Amerikaanse onderzoekers dat de zogeheten GLP-1 medicijnen voor diabetes type 2 meer kans op alvleesklieraandoeningen gaven, zoals ontsteking of kanker.

Een onderzoekscommissie van de EMA, de Committee for Medicinal Products for Human Use, heeft gekeken naar alle beschikbare onderzoeksgegevens over deze medicijnen.  De commissie concludeert dat er geen bevestiging is van de zorgen over het veiligheidsrisico.

Farmaceuten Boehringer Ingelheim en Eli Lilly hebben het EMA-onderzoek ondersteund. "Het is belangrijk dat de geruchten van een mogelijk verhoogde kans op pancreas-gerelateerde aandoeningen door de EMA zijn ontzenuwd. Mensen met diabetes en hun behandelaars moeten kunnen vertrouwen op een passende behandeling, waarbij werking en bijwerkingen in een juiste balans zijn", aldus Raoul Gan, arts en Head Medical Affairs van Boehringer Ingelheim, producent van de DPP-4 remmer linagliptine.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.