1 FEB. 2024
'Goed op weg met Diatech' helpt bij keuzes over technolo­gie bij diabetes

Is een insulinepomp iets voor mij? Wat kan een glucosesensor? Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakte een digitale gesprekskaart over diabetestechnologie. Deze helpt mensen met diabetes en hun zorgverleners om samen keuzes te maken. Hij heet 'Goed op weg met Diatech' en staat op diabetes.nl. Het plan hiervoor won in 2021 Het Beste Diabetesidee, van het Diabetes Fonds. 

Verschillende diabeteshulpmiddelen kunnen helpen om je bloedsuiker te regelen bij diabetes. De ontwikkelingen gaan snel, en er kan veel. Zoveel dat je soms verdwaalt in de informatie. Daarom maakte het diabetesteam van het LUMC de gesprekskaart 'Goed op weg met Diatech'. Voor mensen met diabetes én zorgverleners. Je vindt de digitale kaart op diabetes.nl/diatech.

Wat is de Diatech-gesprekskaart?

De digitale Diatech-kaart helpt bij een gesprek over technologie. Bijvoorbeeld over wat bij je past, en wat apparaten wel en niet kunnen. De kaart bestaat uit negen plaatjes met onderwerpen waarop je kunt klikken. Je krijgt dan kort antwoorden op vragen zoals:

  • Wat doet diabetestechnologie met mijn bloedsuiker en zelfmanagement?
  • Welke invloed heeft het op mijn leven, bijvoorbeeld op mijn slaap?
  • Hoe draag ik de apparaten op mijn lichaam, en wat doe ik bij sport? 

Winnaar van Het Beste Diabetesidee 2021

Het diabetesteam van het LUMC maakte de gesprekskaart in samenwerking met diabetes.nl. Ze deden dit met geld van het Diabetes Fonds, een prijs voor Het Beste Diabetesidee in 2021. Het Diabetes Fonds is een van de vijf organisaties achter de website diabetes.nl.

Waar vind ik de Diatech-gesprekskaart?

De online gesprekskaart 'Goed op weg met Diatech' is voor iedereen beschikbaar op diabetes.nl/diatech. 
Voor diabeteszorgverleners is er een korte online nascholing over de kaart via MedNet. Zij krijgen dan ook een papieren kaart voor in de spreekkamer.