24 OKT. 2014

Bij mensen met diabetes type 2 herstelt het lichaam minder goed van stress dan bij mensen zonder diabetes. Dat is niet goed voor hart en bloedvaten. Dit blijkt uit een Britse studie.

Onderzoekers in Londen bekeken 140 mensen met diabetes type 2 en 280 mensen zonder diabetes. Ze stelden hen vragen en lieten hen stressvolle taken doen.

Langzamer herstel

Bij mensen met diabetes type 2 duurde het langer voordat hun bloeddruk, hartslag en cholesterol weer normaal waren na stress. En ze hadden meer stresshormonen in het bloed dan mensen zonder diabetes. Ook ondervonden ze meer stress in hun dagelijkse leven.

Hart en vaten

Het lichaam van mensen met diabetes type 2 is dus vaker en langer geactiveerd door stress. Dat is niet goed voor hart en bloedvaten. Terwijl mensen met diabetes type 2 daar toch al meer kans op hebben.

Tips

Het kan helpen tegen stress om beter te leren omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Zeker in combinatie met regelmatig bewegen: dat helpt ook om hart en bloedvaten gezond te houden. > Meer over stress, een zelftest en tips

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.