Hoe onze darmen bijdragen aan diabetes type 2
Bacteriën in de darmen maken stofjes aan die de insulinegevoeligheid vermindert en die bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
De rol van de darmen bij het ontstaan van diabetes type 2 is nog niet helemaal bekend. Maar we weten dat de bacteriën in de darmen, de darmflora, een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van je afweersysteem. Deze bacteriën beïnvloeden hoe zwaar mensen worden en dragen bij aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Maar hoe doen ze dat vanuit de darmen?
Stofwisseling beïnvloeden
Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat de bacteriën bepaalde stofjes produceren, N-acylamiden. Deze stofjes veranderen bepaalde stofwisselingsprocessen in het lichaam die leiden tot insuline ongevoeligheid. Dit doen ze door te binden aan eiwitten aan de buitenkant van cellen. Ze proberen nu op genniveau deze stofjes aan te sturen en de processen te beïnvloeden.
Andere onderzoekers zagen dat darmbacteriën de werking van genen beïnvloeden die ervoor zorgen dat het lichaam vet opneemt uit de darm en in vetcellen opslaat.
Andere samenstelling
De samenstelling van de darmbacteriën is bij mensen met diabetes type 2 anders dan bij gezonde mensen. Onderzoeker Daniël van Raalte (VUmc) gaat onderzoeken of mensen met diabetes type 2 meer slechte darmbacteriën in de alvleesklier hebben vergeleken met gezonde mensen. Ook kijkt hij of deze bacteriën er schuldig aan zijn dat de alvleesklier minder insuline maakt. Het Diabetes Fonds financiert zijn onderzoek.